2005-heden, – Amsterdam, Landelijk –
Vraag: Ontwikkel een vernieuwend concept met als doel buurtbewoners meer te betrekken en kennis te laten maken met de faciliteiten en mogelijkheden van het Woonzorgcentrum.
Werkwijze: De essentie van het project was dat iedereen zich welkom zou voelen in het centrum, ongeacht leeftijd, afkomst en geestelijke en/of lichamelijke gesteldheid. Muziek is een universele katalysator voor contact. Muziek heeft de kracht om verhalen van toen op te roepen, en biedt houvast in het nu. Het breekt dwars door generaties, culturele achtergronden, rangen en standen of seksuele en politieke voorkeuren heen. Vanuit het inzicht dat muziek een magisch middel is om verschillende groepen mensen bijeen te brengen en ouderen in beweging te zetten, is de Danspaleisformule ontwikkeld. Op gezette tijden veranderde de begane grond van het woonzorgcentrum in Het Danspaleis: een dj draaide oude platen en er werd een speciaal oudhollands dagmenu geserveerd. Er werd een warme, huiselijke sfeer gecreëerd die direct appelleerde aan de knusheid uit vervlogen tijden.
Het woonzorgcentrum onderging een ingrijpende transformatie: van zorggerichte uitvoeringsorganisatie naar wijkgerichte onderneming. Om de zorgprofessionals en het midden- en hoger management mee te krijgen is gedurende een jaar een traject ‘klantgericht werken’ doorlopen. Op onconventionele wijze werden teams betrokken en meegenomen in het zélf beleven van Het Danspaleis. Door hen direct te betrekken in het neerzetten en verbeteren van het concept verdwenen (geleidelijk) weerstanden en ontstond eigenaarschap en enthousiasme. Medewerkers en management werden ondersteund in het verder vormgeven van klantgericht werken op basis van eigen ideeën/initiatieven. Leren door (beter) te realiseren was het leidende principe.
Resultaten: GroeiKracht heeft een unieke en aantrekkelijke ontmoetingsplaats voor ouderen gecreëerd, voor zowel omwonenden als inwoners van het woonzorgcentrum. Er zijn ontmoetingen ontstaan tussen bewoners van de instelling, buurtgenoten, vrijwilligers en ondernemers van De Dappermarkt. Op natuurlijke wijze werd er ontzorgd: ouderen die voorheen nauwelijks of niet in de openbare ruimte kwamen, werden enthousiaste bezoekers van het centrum. Bewoners die tot die tijd veel klaagden, toonden zich kwiek en goed gehumeurd. Medewerkers van de instelling ervoeren duidelijk verschil in het welbevinden van de bewoners tijdens hun dagelijkse werkzaamheden. Er werd meer gebruik gemaakt van de faciliteiten van het woonzorgcentrum. Het dagmenu voor buurtbewoners werd toegankelijk waardoor de bar- en restaurantomzet substantieel steeg.
Het Danspaleis was een succes, startte in 2005 in Woonzorgcentrum De Gooyer in de Amsterdamse Dapperbuurt en kreeg opvolging in meerdere verzorgingshuizen in Amsterdam en later door het hele land. Het Danspaleis bestaat nog steeds, zie: www.hetdanspaleis.com
Lees het artikel wat in Trouw verscheen.